Hvordan virker det?
Få seriøse tilbud på ladestander-løsninger, der passer til din boligforening.
- Svar på et par enkle spørgsmål
For at finde den rigtige ladestander til dig, så har vi brug for et par oplysninger om din boligforenings forudsætninger og behov. Alle oplysninger behandles fortroligt. - Du får op til 3 tilbud
Op til tre total leverandører følger op på det sammen med dig for at kunne levere skræddersyede tilbud baseret på jeres behov og ønsker, i henhold til de oplysninger du har givet. På dette stadium vil der ofte være en fysisk inspektion af installationsstedet. - Sammenlign og vælg det bedste tilbud
Du sammenligner og vælger det tilbud, der passer dig bedst (eller du afslår alle tilbud). - Indkøb og installation
Totalleverandøren af det tilbud du har valgt, kommer og installerer ladestanderne, og I kan begynde at oplade fossilfrit.
Guide: Spørgsmål & Svar omkring installation af ladestandere i Boligforeninger
Chargesmart offentliggør løbende oplysninger om udviklingen af infrastrukturen for ladestandere i Sverige. Nedenstående finder du en oversigt over vores oplysninger, der har Boligforeninger som udgangspunkt.
Installation af ladestandere i boligforeninger kan opleves som en lang og kompleks proces. Sandheden er, at det i gennemsnit tager 4-6 måneder at gå fra ide til installationen. I processen er der en række aspekter, der er vigtige at huske på. Vi har forsøgt at samle de vigtigste oplysninger, så du som bestyrelsesmedlem eller ejendomsejer kan skabe dig et billede af, hvad der kræves for ladestandere bliver en mulighed i din boligforening, fællesskab eller ejendom.
PS. Chargesmart hjælper dig med at udvælge tilbud fra de fleste leverandører på få minutter. Vores service er gratis. Du skal bare udfylde vores formular, så tager vi os af resten.
Emil
Artikel: Ladestandere i boligforeninger– Sådan ser forudsætningerne ud i dag.
Vi fremhæver fordele og ulemper. Aspekter der kommer i spil, lovgivningen, hvilken forberedelse der er nødvendig og lidt til.
Guide: Fra start til installation af ladestandere i boligforeninger.
En start-til-mål guide for boligforeninger, der ønsker at gå fra idé til forslag, tilbud, inspektion og installation.
Tjekliste: Spørgsmål til leverandøren.
Hjælp til tilbud: Vigtige spørgsmål du skal være opmærksom på tidligt i forløbet og diskutere med potentielle leverandører..
Artikel: Hvad indebærer det at installere ladestandere i en boligforening 2021?
Behovet for at kunne oplade elbiler i et hjemmemiljø er stigende i takt med salget af elbiler. Når flere og flere af medlemmerne i en boligforening får en elbil, ønsker de også bedre muligheder for at oplade bilen end den eksisterende stikkontakt. Snart kan der også komme lovkrav til boligforeninger om at stille ladestandere til rådighed. Her gennemgår vi, hvad der er godt for at vide om ladestandere for boligforeninger.

Uanset hvordan man regner på det, så bruger en elbil tilpas meget elektricitet, til at det ikke er ubetydeligt. Derfor et det noget, som boligforeningen på sigt skal forholde sig til. For eksempel er det ikke holdbart, at nogle medlemmer tanker bilen op på foreningens fælles elregning, sådan som det kan ske i dag, hvis nogen kobler deres bil til den eksisterende stikkontakt på parkeringspladsen eller i garagen.
Hvor meget ekstra strøm bruger en elbil?
En elbil bruger typisk mellem 1.5 og 2 kWh pr. mil. Hvis du kører 1.000 mil om året, kan det blive til omkring 2.000 kWh om året. Hvis du kører 2.000 mil om året, kan det blive op til 4.000 kWh om året.
Elforbruget i en gennemsnitlig husstand beregnes normalt efter følgende tal:
Boligform | kWh gennemsnit årsbasis |
---|---|
Lille lejlighed | 2000 kWh per år |
Stor lejlighed | 4000 kWh per år |
Boligforening-rækkehus | 10 000 kWh per år |
Villa | 20 000 kWh per år |
Tallene er kun et skøn, men det er stadig en god tommelfingerregel, hvis man ser på, hvordan elbiler kan påvirke en boligforening. Sammenligner man det ekstra elforbrug, som en elbil medfører, med husstandens øvrige elforbrug, kan man se, at det hverken er ubetydeligt eller ekstremt højt.
Selvfølgelig er det forbundet med omkostninger at opsætte ladestandere i en boligforening, mere om det nedenfor. Men den gode nyhed er, at ladestandere giver fordele både for det enkelte medlem og for foreningen som helhed.
Fordele ved ladestandere
Med en ladestander får du adgang til individuel måling af elforbrug, så medlemmer, der har en elbil, betaler for deres eget elforbrug. Måling og afregning kan ofte håndteres af leverandøren af systemet, så foreningen ikke får den ekstra administrationsbyrde. Derudover vil en ladestander gøre opladning af medlemmets elbil både hurtigere og sikrere sammenlignet med en almindelig stikkontakt.
Hurtigere opladning med en ladestander
I de gamle stikkontakter er der som regel kun én fase med 10 ampere, hvilket giver en opladningseffekt på ca. 2 kW. En normal ladestander med 32 ampere i tre faser har en ladeeffekt på 22 kW. Opladningen går altså mere end 10 gange så hurtig. Dette kræver dog at bilen kan oplades med trefaset ladestandere op til 22 kW, hvilket kun få modeller i øjeblikket kan håndtere. Men enkeltfaset opladning med 32 ampere producerer en ladeeffekt på 7,4 kW, og opladningen er stadig mere end tre gange så hurtig som med en almindelig stikkontakt.
Derudover kan ladestandere have en indbygget logik, der gør brugen mere fleksibel og effektiv, såsom fjernstyring med en app, mulighed for at vælge opladning i perioder med lavere elpriser og så videre. De gamle stikkontakter er heller ikke dimensionerede til at køre på fuld effekt time ind og time ud, og der er risiko for, at de vil overophede og holde op med at virke.
Fordele for boligforeninger
Der er nok ingen tvivl om, at elbiler er fremtiden. Regeringens mål er tydelige, og hele bilindustrien investerer nu kraftigt i at udvikle nye teknologier og nye modeller. Så spørgsmålet om at opsætte ladestandere i boligforeningen må nok betragtes mere som et tidsspørgsmål end et principspørgsmål. Det er noget, der næsten helt sikkert vil blive nødvendigt før eller senere.
Elbilen er godt for klimaet, men den er også et mere omkostningseffektivt køretøj for ejeren, både hvad angår service og vedligeholdelse og selve kørslen. Ved at gøre det nemt for medlemmerne at vælge en elbil bliver foreningen mere attraktiv. Ladeinfrastrukturen øger således boligens værdi. Derudover bidrager foreningen på den måde til udviklingen af klimavenlige transportmidler og på sigt til opfyldelsen af de globale klimamål.
Omkostninger for boligforeninger
Installation af ladestandere er naturligvis en investeringsomkostning for foreningen. Dette indebærer køb og installation af ladestandere og tilhørende elektriske installationer. Ofte kræver installationen forarbejde. Det kan også forekomme, at foreningens hovedsikring skal ændres til en højere strømstyrke, hvilket kan medføre et højere fast gebyr til elselskabet.
I boligforeninger er det mest almindeligt at installere en såkaldt normal opladning, det vil sige, en ladestander der ikke er oplader hurtig. Normal opladning er en mere enkel og billig løsning end hurtig opladning, og i en boligforening kan bilerne oftest oplades om natten. Derfor er normal opladning godt nok, og en hurtig opladning giver ikke den store fordel, kun en højere pris.
Det er almindeligt, at boligforeninger finansierer installation af ladestandere ved at de medlemmer, der ønsker at bruge dem, enten betaler et fast månedligt gebyr eller en avance på prisen pr. kWh.
En start-to-mål guide for boligforeninger ved installation af ladestandere
Fra idé, over forslag, til installation af ladestander. Sådan arbejder I med spørgsmålet i bestyrelsen.
- Tjek interessen hos medlemmerne af foreningen
Start med at undersøge, hvordan interessen ser ud i jeres forening. Hvor mange kører elbiler i dag? Hvor mange tænker på at gøre dette inden for en femårsperiode? Tag spørgsmålet op med bestyrelsen og skriv et forslag til mødet om at træffe en beslutning om installation af ladestandere i din forening. Hvis ikke mødet resulterer i en beslutning om at gå videre med installationen, så tag i det mindste en beslutning om at undersøge sagen yderligere. Og det er i sig selv et skridt tættere på at lade fossilfrit. - Tjek hvem der ejer grunden
Byggetilladelser er ikke påkrævet, hvis foreningen ejer parkeringspladserne. Hvis boligforeningen ikke ejer grunden, skal der laves en aftale med lodsejeren for at afklare, hvem der skal eje ladestanderen. - Undersøg hvordan I kan blive betalt
Et vigtigt spørgsmål er, hvem der skal betale for installationen af ladestanderen. Vil foreningen bære investeringsomkostningerne? Skal investeringen betales af de beboere, der bruger ladestanderen gennem en forhøjet parkeringsafgift? Skal anlægget betales med et marginalt beløb af den elektricitet, der forbruges på hver ladestander? Ud over dette så er der flere måder at blive betalt for den elektricitet, som det enkelte medlem bruger til at oplade deres bil: 1. El fås til kostpris 2. El opkræves gennem et forhøjet månedligt gebyr for parkering 3. Foreningen opkræver en margen på den opkrævede elpris 4. En kombination af forhøjet månedligt gebyr og margin på den el, der lades - Find ud af hvad det koster
Omkostninger er især vigtige, når det drejer sig om installation af ladestandere i boligforeninger. Det er fordi, der er mange elementer, der skal tages i betragtning for at give et ærligt prisbillede uden at have foretaget en inspektion på stedet. Og et ærligt prisbillede er normalt nødvendigt for at bestyrelsen i boligforeningen kan træffe en beslutning om en installation af en ladestander. Derfor anbefaler vi altid at gå videre til næste trin 5. Bestil tilbud. - Bestil tilbud – Få 3 tilbud fra chargesmart.dk
Når beslutningen er truffet om rent faktisk at installere / undersøge installationsmuligheder for en ladestation, så er det tid til at bestille et tilbud. Som altid er det godt at sammenligne, især når det drejer sig om en stor beslutning som installation af en ladestander. Gennem chargesmart.dk får du op til 3 tilbud fra vores gennemprøvede totalleverandører i henhold til dine behov. - Bestilling af et besøg på stedet
Leverandørerne følger op med dig for at booke et stedbesøg og besvare eventuelle spørgsmål. Du vælger at gå videre med den leverandør, du har størst tillid til, og som tilbyder dig den bedste løsning til din boligforening. - Så skal ladestanderen monteres i din boligforening.
Nu er det tid til montering af en ladestander i boligforeningen. Når du har valgt en leverandør, følger denne op med dig og laver en aftale om installation. Selve installationen tager mellem en dag og en uge, alt efter hvor mange ladestandere der skal installeres.
Tjekliste – Installation af ladestandere i boligforeninger
Eftersom forudsætningerne for installation i boligforeninger er mere komplekse end for installation i et hjem/villa, så er et besøg på stedet i princippet altid påkrævet. Det er derfor godt, hvis du er klar til at stille de rigtige spørgsmål. På den måde får du svar på både de tekniske og mere kommercielle aspekter. Nedenfor har vi lave en liste med nogle spørgsmål, som det er vigtigt at få svar på fra totalleverandøren, der besøger din boligforening/fællesskab.
1. Totalleverandør eller installatør?
Hos Chargesmart har vi kun kontakt til totalleverandører. Men hvis du har yderligere en leverandør ud over dem, som Chargesmart formidler, kan det være godt at undersøge, hvor involveret denne er i hele processen. For eksempel at finde ud af, om leverandøren kun udfører selve installationen, eller om denne også er behjælpelig under hele processen og også er ansvarlig for projektering og drift efter selve installationen. Dette er vigtigt, for at du kan foretage en rimelig sammenligning i tilbudsproceduren.
2. Hvilke referencer er tilgængelige?
Det er altid godt at vide, hvilken slags arbejde leverandøren tidligere har udført. Måske er der endda nogen i dit nabolag, som du kan kontakte direkte. Husk at nye leverandører konstant dukker op på markedet, og selvom de måske kun har få referencer, kan de være stadigvæk være rigtig gode. Det er selvfølgelig altid en balancegang.
3. Findes der en (tilgængelig) kundeservice?
Det sker normalt ikke, men det kan ske. At der er problemer med opladningsstanderne, eller at du har spørgsmål om fakturering eller om andre ting vedrørende deres service. Så er det godt at vide, hvordan kundeservice hos udbyderen fungerer. Hvad hjælper de med, hvornår er de tilgængelige, og hvad er deres svartid?
4. Hvad indeholder ladestander-løsningen (produkt og eventuelle tjenester)?
Selvom mange ladestandere er ens i funktionalitet, findes der utroligt mange specifikationer. En ladestander kan have flere forskellige udførsler. Det er derfor vigtigt at undersøge, hvilken ladestander leverandøren præcist har foreslået.
Nogle ting der er vigtige at vide mere om:
- Tilbyder de dynamisk lastbalancering? – Det er ikke et must, men det er en ekstra sikkerhed så det elektriske system ikke risikerer at blive overbelastet og giver den højest mulige opladningshastighed i forhold til kapaciteten.
- Kan leverandøren fjerndiagnosticere og foretage fejlfinding af ladestanderne? Det gør det både hurtigere og mere omkostningseffektivt end hvis leverandøren skal køre ud til dig.
- Får du adgang til din egen portal blandt andet med et overblik over forbruget? Dette er ofte en nødvendighed i de fleste foreninger.
- Kan I selv bestemme prisen pr. kWh? – Både hvor meget og på hvilken måde.
- Kan det lade sig gøre, at udenforstående betaler for at lade? – Hvis det ikke findes i dag, så er det godt at undersøge, om det er noget, leverandøren har planer om at gøre i fremtiden.
- Hvad er helt præcist inkluderet i tilbuddet? – Sørg for, at det er så gennemsigtigt som muligt, det vil sige omkostninger for ladestandere og installation, men også om projektledelse, ekstra services såsom udvidet kundeservice, årlig inspektion; cloud-service m.v. er inkluderet (også for tjenester, som du ikke har til hensigt at bruge i dag).
6. Hvem håndterer administrationen?
Der følger administrativt arbejde med en ladestander. Ofte kommer der spørgsmål som hvem har brugt ladestanderen, hvor meget skal brugeren betale, og hvordan? Overvej om I selv vil tage jer af administrationen, eller om I vil overdrage dette til leverandøren. Bed om flere oplysninger om, hvordan dette gennemføres af dem i praksis, og hvad det i så fald vil koste.
7. Design på ladebokse / ladestandere?
Teknik eller ej, et flot design er altid godt. Ladestanderne vil jo være synlige på jeres parkeringsplads, og hvis det er muligt, får du også mulighed sammenligne forskellige design. For eksempel findes der varemærker, der kan fås med forskellige farver, fordi fronten kan udskiftes.
Hvorfor vælge chargesmart.dk?
Ladestandere opleves ofte som noget kompliceret, men Chargesmart gør det nemt for dig at finde den løsning, der passer dig bedst. Vi fremskaffer tre tilbud fra forskellige seriøse leverandører af ladestandere og også tilbud på installationen. Med udgangspunkt i din boligforenings behov og ønsker, hjælper vi dig med at sammenligne og træffe et klogere valg.
Sparer tid
Du behøver ikke at ringe til flere leverandører for at sammenligne forskellige tilbud. Ud fra på dine behov skræddersyr vi tre forskellige tilbud fra seriøse leverandører og præsenterer dem på en enkel og gennemsigtig måde.
Det er gratis
Chargesmart er 100% gratis, og du har ingen forpligtelse til at fortsætte med et køb efter du har modtaget dine tilbud.
Sparer penge
Gennem øget konkurrence sikrer vi også, at leverandørerne forsøger at give dig et godt tilbud, da de ved, at der også er andre konkrete tilbud, som de bliver sammenlignet med.
Uafhængig rådgivning
Uafhængig rådgivning
Vi er ikke tilknyttet nogen specifik leverandør, så vores tjenester er altid med kundens bedste interesse i tankerne, for at denne kan træffe et klogere valg.
Klar til at få 3 tilbud på en løsning på ladestandere?
Besvar et par enkle spørgsmål om din boligforeninger og lad os scanne markedet for den bedste aftale for dig.